Koppelingstatus:

Het verhaal achter de 22 stappen van newdays 

Zodra je met newdays aan de slag gaat en de configuratie is ingericht, begint achter de schermen voor newdays het complexe proces van gegevensverwerking. De complexiteit zit voornamelijk in uniformiteit. Ieder platform, systeem of bestand noteert en verwerkt data op zijn eigen manier. We hebben newdays zo ontwikkeld, dat geïmporteerde gegevens altijd worden omgezet naar de SIVI verzuimstandaard, voor ze naar jouw gekoppelde systeem gestuurd worden. 

Zo makkelijk als dat klinkt, vraagt dat om meer dan 20 stappen en vele checks, die voor jou als gebruiker volledig inzichtelijk zijn. De vele checks zorgen, 22 in totaal, voor een zorgvuldige koppeling, waarbij je zeker bent van juiste en actuele data. Wordt er in een zeldzaam geval tóch iets onjuist overgenomen, dan signaleert newdays deze fout direct en zie jij precies waar je in kan grijpen.  

Hoe zijn we tot die 22 stappen gekomen? 

Het begon met ervaring. Voor de ontwikkeling van ons platform hebben we een bak aan praktijkervaring ingeschakeld. 

Ervaring vanuit enkele hele grote arbodiensten in Nederland, die al op grote schaal gegevens uitwisselden. Dat doen ze nu nog met bestaande partijen en bestaande pakketten. En in de basis is daar natuurlijk niks mis mee. Maar als je gaat kijken naar datakwaliteit en het slim koppelen van systemen, is daar nog een hele markt te winnen. 

We voerden daarnaast gesprekken met bronpakketten zoals AFAS en RAET, maar ook systeemgebruikers ‘uit het veld’ zoals IT-managers, CISO’s en functioneel beheerders. Op basis daarvan hebben we een ontwerp gemaakt van 22 stappen. En al die stappen kunnen worden onderverdeeld in allerlei bakjes.  

Van ruwe data naar slimme data 

Zo bestaat het verzamelen van ruwe data al uit 6 stappen. Het is namelijk niet alleen verbinding maken en data ophalen. Maar ook valideren of die data klopt met de koppeling waarvoor die wordt opgehaald.  

Door elke stap afzonderlijk te kenmerken, kunnen we per stap rapporteren, monitoren en notificeren wat er gebeurt. 

Zo checken we niet alleen of de data correct is aangekomen. We kijken ook of deze juist verwerkt is. En zelfs ook of het resultaat in het doelsysteem het verwachte resultaat is. Dankzij al die stappen kunnen we daar namelijk hele goede voorspellingen doen. Voordat we bij stap 20, 21 en 22 aankomen, weten we wat er allemaal in die voorafgaande 19 stappen is gebeurd.  

In stap 22 controleren we dan het resultaat. Wat staat er bij stap 22 nou uiteindelijk in het doelsysteem? Klopt het met de verwachting? Zo ja, dan komt er een groen vinkje.  

Er gaat altijd wel eens wat mis. Maar het is fijn als je in elk stapje kunt terugzien wat er gebeurt. Dan kun je daar weer op ingrijpen. En door dat ingrijpen leren we ook weer, waardoor we de koppeling verder kunnen verbeteren.  

Zo maken we de wereld van koppelen begrijpelijk en inzichtelijk. 

Meer weten?

Download de brochure van newdays connect of neem contact met ons op.